ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

Всяка година FIRST LEGO League обявява актуално предизвикателство, което се основава на реален научен проблем. Всяко предизвикателство има три направления: Игра с роботи, Проект и Основни ценности. Всеки отбор се състои от двама до десет членове и от поне един възрастен за треньор. Отборите участват в предизвикателството на програмата с автономен робот и печелят точки на тематична карта (Игра с роботи), предлагат решения на проблеми, които те са открили (Проект) и винаги работят според ценностите на FLL (Основни ценности).

ОСНОВНИ ЦЕННОСТИ

Основните ценности на FIRST са дълбоко залегнали във всички дейности на програмата. Те са и това, което най-вече отличава турнира FIRST LEGO League от други подобни програми. Следвайки основните ценности, участниците се научават, че приятелската надпревара и победата не са несъвместими цели, а взаимопомощта е в основата на екипната работа.

 

Философията на FIRST се изразява в  Основните ценности:

 1. Откривателство: изследваме нови умения и идеи
 2. Иновация: използваме креативност и постоянство в решаването на проблеми
 3. Въздействие: прилагаме наученото на практика, за да подобрим света около нас
 4. Включване: уважаваме останалите и се учим от различията между нас
 5. Работа в екип: по-силни сме, когато работим заедно!
 6. Забава: радваме се и се забавляваме с това, което правим!

 

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

Като всяка екипна дейност, FIRST LEGO League има някои основни правила. Неспазването им може да доведе до изключване от наградите на турнира или до други санкции, определени от съдиите, реферите и ръководителите на състезанието. 

+ Отборите, треньорите и менторите трябва да демонстрират Основните ценности във всяка своя постъпка и дейност. 

+ По време на състезанието, отборът трябва да има достъп до следното оборудване:

       * Комплект за образователна роботика: LEGO MINDSTORMS или LEGO Education SPIKE™ Prime

       * Компютър или таблет със софтуер за програмиране на техния робот (препоръчва се лаптоп)

+ По време на състезанието, отборът трябва да има достъп до следното специално оборудване

      * Комплект, съдържащ предизвикателството 

      * Файлове от www.firstlegoleague.org/challenge: инструкции за изграждане на модели на мисията, Настройка на полето, Ръководство за предизвикателството 

Всеки отбор, който участва във FIRST LEGO League трябва да спазва следните правила:

 1. Отборите трябва да имат от двама до десет членове. Задължително условие е отборът да се наставлява от възрастен, както е описано в Политика за защита на младежите на FIRST: FIRST Youth Protection Policy;
 2. Отборите трябва да попълнят формуляра за регистрация и да платят таксата за участие, за да участват официално в състезанието;
 3. Членовете на отбора трябва да са на възраст между 9 и 16 години;
 4. Цялата представена в състезанието работа трябва да е на децата в отбора;
 5. Всички участващи отбори трябва да се състезават в трите сесии със съдии и в трите игри с роботи;

 

FIRST държи доброволците и организаторите на състезанието да прилагат правилата, винаги според образователните материали на FIRST LEGO League. Отбори, треньори и ментор трябва да демонстрират Основните ценности в състезанието. Всеки, който се намесва прекалено много, като дава инструкции и вербално или физически напада доброволци или други отбори, ще бъде помолен да си тръгне. Всяко нарушение на правилата може да доведе до отстраняване на отбор от състезанието. Доброволците на FIRST LEGO League са обучени преди състезанието да разпознават подобно поведение и да действат по подходящ начин. Хора или отбори, които не могат да следват правилата за участие няма да получат награда в състезанието.

 

 

НАШИТЕ ДОБРОВОЛЦИ

FIRST LEGO League се случва благодарение на усилията на доброволци от всички възрасти. 

Всяка година FIRST е домакин на повече от 3,600 турнира в целия свят. Тези събития се случват благодарение на подкрепата на доброволци. Доброволците имат точно определени роли, от отговорници за доброто настроени до следящи сигурността на участниците до съдии, рефери и церемониалмайстор. 

Нашите отдадени доброволци са сърцето на програмата, а именно нашата невероятна доброволческа общност прави програмата успешна. Доброволците във FIRST LEGO League участват със своите таланти и интереси, отдаденост и време, за да внесат позитивна промяна в живота на ученици от цял свят.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО CITY SHAPER

Заповядайте на първото за България издание на FIRST LEGO League! Архитектите проектират сгради и ги строят. Те съчетават наука и изкуство, за да създават сгради и структури за техните клиенти. Понякога те създават нови сгради, а друг път правят нов дизайн на стари сгради. Те работят като част от по-голям отбор, също като вашия. Машинни инженери, строителни инженери и инженери по околната среда се уверяват, че един проект ще се осъществи на избраното място. Работници като електротехници, водопроводчици и дърводелци се занимават със строителната част на проекта, а ръководителите на проекта се уверяват, че работата няма да продължи извън сроковете и бюджета. Всяка работа е еднакво важна за завършване на проекта.

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО

Τα στοιχεία του Δρ. Ηλία Ρούσσου που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο για τις ομάδες στο fll:

Δρ. Ηλίας Ρούσσος, επιστημονικός ερευνητής στο γερμανικό ινστιτούτο Max Planck για έρευνα του ηλιακού συστήματος, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στη μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος του Κρόνου, του Δία των φεγγαριών και των δακτυλίων τους καθώς και συμμετοχή στο σχεδιασμό επιστημονικών οργάνων για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές προς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

email: roussos@mps.mpg.de
τηλ:
‭ +49 551 384979457‬

Скъпи отбори, 

LEGO Education има важно съобщение за отборите на FIRST LEGO League, които работят с Операционна система Мак (macOS).

Настоящото издание на EV3 Lab софтуера не е съвместимо с актуализацията Catalina на macOS операционна система. По тази причина, ви представяме ново приложение на EV3, наречено LEGO@ MINDSTORMS@ Education EV3 Classroom, което е достъпно от ноември 2019. Базиран на софтуера използван при SPIKETM, EV3 Classroom е изграден около Scratch език за програмиране и включва всички функции на EV3 за проект за FIRST LEGO League. Първото издание на EV3 Класна стая ще е на английски език, а на още 15 езика ще се добавят през пролетта на 2020г. 

За да продължите да ползвате вашия EV3 софтуер без прекъсвания и опасност от загуба на програмата ви, ние препоръчваме да не правите актуализацията Каталина до края на провеждането на FIRST LEGO League през юли 2020г. Ако вече сте направили актуализацията, моля свържете се с Техническа поддръжка на   education.LEGO.com/en-us/support , за да обсъдите как биха могли да ви помогнат по време на преходния период. 

За още въпроси и съдействие, ви насърчаваме да се свържете с Техническа поддръжка на посочения горе линк. 

 

 

ПРОЦЕДУРА ПО ОЦЕНЯВАНЕ И НАГРАДИ 

Официалните турнири трябва да следват структурата за оценяване и награди, определена от FIRST LEGO League. Въпреки, че публиката най-вече вижда отбори, играещи играта с роботи на турнирите, отборите също се оценяват и по:

* Основни ценности

* Проект с иновация

* Дизайн на робот

Оценяването на всеки отбор се извършва според официалните рубрики на FIRST LEGO League. Рубриките са оценъчни листове, които съдиите попълват за всеки отбор. Те улавят начина, по който отборите са работили по трите основни части на състезанието, споменати по-горе.

Съдиите на FIRST LEGO League са обучени от Главния съдия и са получили нужните удостоверения, за да участват в процедурата за оценяване на отборите.

 

Често задавани въпроси относно процедурата по оценяване:    

 1. Отборите трябва да участват във всички елементи на състезанието FIRST LEGO League, включително в Играта с роботи и във всичките три оценявани области, за да могат да получат някоя от основните награди.
 2. Съдиите използват рубриките, за да определят кои отбори ще получат награди.
 3. С изключение на наградата за представянето на робот, наградите се определят чрез процес на обсъждане, който се формира около дискусии за представянето на отборите във всяка категория.
 4. Ако даден отбор не покаже основни ценности на турнир, той може да бъде лишен от спечелване на каквито и да е награди - включително награда за представянето на робот, независимо колко добре се е класирал по точки.
 5. На възрастните е строго забранено по какъвто и да е начин да ръководят членовете на отбора или да се намесват в процеса на оценяване или в кръговете на играта с роботи.
 6. На нито един отбор не е позволено да спечели две награди, освен ако една от наградите не е за представянето на робот. Представянето на робота е единствената категория, базирана само на отбелязани точки.
 7. Въпреки, че могат да присъстват на други събития за забавление, отборите имат право да печелят награди само на първото официално събитие от всяко квалификационно ниво, на чието провеждане са присъствали.

РЕГИСТРИРАЙ ОТБОР

За да регистрирате отбора си, моля свържете се с нас на i.mincheva@cct.bg или 0882 506 425

ДОБРОВОЛЦИ

Ако желаете да бъдете доброволец в състезанието, моля свържете се с нас на i.mincheva@cct.bg или 0882 506 425.